2013年11月12日星期二

廚房通告 (2013年11月12日)


感覺好耐無寫blog!
In fact 又的確係幾耐...
其實我好手痕,有好多野想同大家分享!
不過......

有blog 友留言問我 - 點解睇唔到新網誌?
Blogger 依個blog 實在複雜難用到黐線!
查實我上星期post 咗2篇新網誌架,
但唔知點解我一post 咗2篇新網誌後,
右邊個網誌封存消失咗!
攪咗一輪都攪唔掂,
果2篇新網誌喺我火滾之下衝動del 咗,
所以大家睇唔到果2篇新網誌...抱歉~
(冷靜下來先發現.......
原來可以將果2篇轉返做草稿...太笨了!)

 
有扑友又問過我...咩野係"網誌封存"?
Exactly! 都唔知係邊位天才改個咁既名?
如果無攪過個setting, 

就咁照字面解根本就唔知噏乜!!

自從開咗Blogger 後,
只有一個感覺 - 明明一個好簡單既基本功能,
依度會將個功能化簡為繁複雜化!
真係用到火都來埋!!
(我而家先發現Yahoo 係咁好用......)

一波又三折.......
有扑友教咗我用BlogTrans 搬Yahoo 舊文章過來,
於是我上星期做好哂備份,download 埋BlogTrans,
準備就粹搬舊文章過來.........

屋企現有5部電腦,
其中1部借咗比人; 另外1部原因不明地上唔到網;
剩低3部都係Lenovo,依3部Lenovo 當中,
2部係同model 既ThinkPad......
我同Mr.T 一人一部ThinkPad 私人用,
另一部Lenovo 係Mr.T 工作用~

download 咗BlogTrans,打開個file...開唔到喎!
剷咗佢再重新download...一樣係開唔到!!
試吓用Mr.T d電腦......頂! 竟然2部都開到!!!
我都唔明點解明明同牌子甚至同model,
偏偏我部唔得,其他就得......蝦人既~~~~~

不過我係唔會因為個電腦玩野 + Blogger 難用而放棄既!
被我剷咗果2篇新網誌,我會盡快補返,
之後我會用Mr.T 部電腦搬舊文過來!
大家要等我啊~~~~~




48 則留言:

  1. 跟果個扑友千其唔好好似我咁,文章整好後唔好匯入住,要等到連相都整好先一次過匯入,咁就唔會重覆網誌而一篇有相一篇冇相

    回覆刪除
    回覆
    1. 吓....重覆咗呀? 咁妳慢慢del 走無相果篇囉,都係200幾篇啫!
      妳幾時得閒教我整靚個扑?

      刪除
    2. 我就係續篇將冇相既del...我星要期五之後先得閒整!

      刪除
  2. 我都覺得好難用,攪到自己好似好白痴咁,又有g+ 功能,攪到仲覆雜。而且因為我無開g+,如果有d網友有開,我又睇唔到佢地個d網誌。

    回覆刪除
    回覆
    1. Blogger 真係用到令人發癲!!!!!!!!!
      好憎果個G+, 想抄人FB,之前可以用nickname,而家就一定要用名用姓!!!

      刪除
  3. 等你ar!!! lee 到其實真係有d 難用ga 不過用耐左就覺得ok

    回覆刪除
  4. 等呀......慢慢來....一定掂.......^O^

    回覆刪除
  5. 您好, Mrs T! 我係你的忠實粉絲,但一直都只有睇無回應。我很喜歡你寫的東西,特別鍾意睇你寫鬼故同埋影評添!

    呢兩個月開始跟你的食譜做蛋糕同麵包,有成功有失敗,但過程很有趣,我很享受。

    請你繼續加油,我會KEEP住睇你寫BLOG。

    回覆刪除
    回覆
    1. 多謝妳捧場 + 回應啊Faye Faye!
      我一定會繼續加油~ 妳都做蛋糕麵包都要加油啊,我地一齊加油啦!! ^_^

      刪除
    2. Mrs T,

      估唔到真的收到你既回覆,超級開心,謝謝你!

      我有一關於蛋問題想請教你,你在yahoo blog一篇關於雜果蛋糕的menu裡,提及植物性Whipping Cream (甜忌廉),能否提供我要預備既份量。如果跟你在<>做一個16cm的海綿蛋榚,所需既Whipping Cream 大概是多少。

      唔好意思,有勞賜教。

      刪除
    3. 哈哈~~~ 其實只要係正常 + 有禮既留言,我睇到的話都一定會回覆架! 我寫blog 就係想交流煮食心得嘛~ ^_^

      其實用幾多忌廉視乎每個人搽忌廉既手勢e.g. 厚薄; 又要睇吓咩款式e.g. 幾多層蛋糕 - 好似彩虹蛋糕咁多層,就算做個16cm 要比做2層既多忌廉; 唧唔唧花 / 唧咩花 - 有d花紋用忌廉比較多.......

      16cm 大約400g 左右~ (留意係g 唔係ml!) 希望答到妳既問題 + 幫到妳啦! 加油啊~~~

      刪除
  6. 同意, Blogger真係好難用!我以前無寫齋睇其他博文, 學識好多耶, 最近手痕, 想試下在這個平台自己寫下, 但真係唔多識用, 加上最近公私兩忙,so far 只寫到開章文, 連相都未post好 Y~Y
    但正如Mrs T你講, 最多慢d, 唔會放棄, 大家加油! 特別期待Mrs T你的分享 :)

    回覆刪除
    回覆
    1. 係呀~ 唔會放棄!
      妳都係啊~ 既然開咗個頭,就要繼續努力啊! 慢d就慢d,大家一齊加油!! ^_^
      (我已經充滿正能量了~~~~)

      刪除
  7. 我都未搬過黎 ... 頭暈中 ~~ 加油呀 !!

    回覆刪除
    回覆
    1. 妳係咪打算用BlogTrans 來搬呀?
      大家一齊加油啊~ ^_^

      刪除
  8. 雖然我少留言,但每天都會追看你的網誌,加油呀!

    回覆刪除
  9. 100% 認同!
    我都覺得 blogspot 將D簡單功能複雜化!D功能既名又難理解,照字面解根本吳會明

    回覆刪除
    回覆
    1. 之前Yahoo 好多問題,都打算搬去Sina,不過後來Sina 有問題,去客服報告完全無回音,我覺得支援不足先無搬過去,但Sina 都無咁複雜! Blogger 真係會用到人發癲!!!!

      刪除
  10. 回覆
    1. 我都開心妳搵返到我.......不過妳匿咗名....請問妳係邊位扑友呢?

      刪除
    2. 我係stella 呀!因為都唔知點用,匿名又發佈到,下面係我,再下面都係我.哈哈!原來我有g+

      刪除
    3. 哈哈~~~~ 原來係妳! XDDDD 其實我唔係識用過妳好多.....
      咁妳有無寫blog 呀?

      刪除
  11. 我都未有時間了解咁多野,首要係搵番哂d blog友先.

    回覆刪除
  12. 回覆
    1. 我要攪攪d settings 先.......如果妳唔介意的話,暫時bookmark 住我blog 好嗎?

      刪除
  13. 我係YBLOG o個個Kyra, 即上次係你度留言過NADO 隻汁o個個人喔~ 可能你未必記得..Heehee...我來報到的~ 呢個BLOG 好難用..搞唔掂呀!! >.<

    回覆刪除
    回覆
    1. 雖然我唔記得妳先前既留言,不過我對妳個名有印象啊! (我記性是不錯的! 哈哈~~~)
      以我所見,10個著咗9.9個扑友都話Blogger 難用! 設計果個人真係......
      不過唔好放棄呀! 大家一齊努力加油~~~~ ^_^

      刪除
  14. 慢慢啦!我地實等你。我初初轉過來,都攪了好耐,不過,用用下又慣了!得閒來探探我新 blog 啦!

    回覆刪除
    回覆
    1. 妳將個Blog 連咗G+ 但又無公開,我無連G+,睇唔到妳blog 啊~

      刪除
  15. Blogger講得好聽就好多野都可以自己set, 唔好就真係太過唔user friendly, 想整一樣野都搞好耐, 有時仲要去到HTML度搞, 對於我呢D平時只係識按個制既人黎講, 真係鬼識咩係HTML咩... 不過用慣左都OK既, 同埋之後upload相可以直接up去picasa, 又好似方便D既
    加油呀!!! 希望你搬blog順順利利!! 一take過!

    回覆刪除
    回覆
    1. 根本完全無user friendly 可言! 我而家先知道原來成日壞既Yahoo Blog 係咁可愛......嗚嗚~~~~

      btw 想問一問BlogTrans 果度...搬時要自己剔格仔選擇搬邊d文章,咁我其實可唔可以逐個分類來搬? e.g. 當我有5個分類,我分5次咁來搬得唔得架? tks~

      刪除
  16. Hi V,

    I just open a gmail account then I can keep continuing to follow you..

    Peggy

    回覆刪除

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...